sobota, 8 czerwca 2013

Krewetki dla początkujących

Witam :)
Dzisiaj dla odmiany postanowiłam podzielić się z Wami bardzo prostym przepisem na krewetki. W końcu to co jemy również wpływa na nasz wygląd i samopoczucie , nieprawdaż :)?
Jeżeli kiedykolwiek przeszło Wam przez myśl , że fajnie byłoby przyrządzić krewetki ... ale się bałyście bo np. nigdy tego nie robiłyście lub nie macie pojęcia z czym je połączyć ten przepis będzie dla Was idealny!
Do wykonania tej potrawy nie są Wam potrzebne szczególne zdolności kulinarne , wystarczą tylko dobre chęci i chwila czasu. W sekrecie powiem Wam , że było to danie , które zaserwował mi mój chłopak na początku naszej znajomości :). Właściwie jest to raczej przekąska , ponieważ najlepiej smakuje w zestawieniu ze świeżuteńką bagietką :). Teraz przejdzmy do samego przepisu.
Będą Wam potrzebne następujące składniki:
oliwa z oliwek - łyżka stołowa
krewetki - najlepiej tigery w skorupkach ale niekoniecznie ( ilość w zależności od natężenia głodu :) )
w moim przepisie jest to ok.20 krewetek.
masło - 3/4 kostki
czosnek - 3 duże ząbki
marchew-2 duże
bagietka
świeża bazylia do przyozdobienia
papryczka chilli ( dla osób , które lubią ostre dania)
białe wino - niekoniecznie

Na początek na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę , następnie rozpuszczamy w niej pół kostki  masła , wrzucamy do środka startą na drobno marchew i smażymy ( jeśli chcemy wersję ostrą to w tym momencie powinniśmy wrzucić na patelnię szczyptę posiekanej chilli) , robimy to na średnim ogniu , żeby marchewka zrobiła się miękka i w połączeniu z masłem powstał z niej sosik. Do tego wrzucamy wyciśnięty przez praskę czosnek ( robimy to dopiero teraz , bo wcześniej mógłby nam się przypalić co dałoby gorzki smak potrawie). Do całości na sam koniec wrzucamy wcześniej opłukane krewetki ( jeśli kupiliście mrożone to powinny wcześniej być wyjęte z opakowania i pozostawione na 30 minut np w durszlaku w zlewie żeby odtajały). Trzymamy je maksymalnie 4 minuty na patelni podgrzewając w sosie, nie dłużej! W tym czasie opcjonalnie można podlać całość białym winem. Ja w tym momencie, kiedy już wyłączam gaz pod palnikiem dorzucam resztę niewykorzystanego masełka. Jeżeli lubicie potrawy o słodkawym posmaku , to nie będzie potrzeby , żeby ją solić i pieprzyć. Jeżeli wolicie bardziej wyraziste smaki to na sam koniec można doprawić szczyptą soli i pieprzu. Jednak gwarantuję Wam , że połączenie czosnku z marchewką daje już na tyle ciekawy smak , że nie ma potrzeby przesadzać z przyprawami :).  Dekorujemy listkiem bazylii.
Podajemy przekąskę od razu po przyrządzeniu bo szybko stygnie ... najlepiej smakuje ze świeżą bagietką ( maczaną w sosiku) :). Mmmm pyyychaaa!!
Każdy gość , który próbował tego u mnie w domu był zszokowany prostotą wykonania a jednocześnie wyjątkowością smaku :). Krewetki nie są wymagające jeśli chodzi o dodatki i uwierzcie mi , że nie potrzeba wiele żeby super smakowały.
Myślę , że ta propozycja będzie idealna na przykład kiedy chcemy zrobić wrażenie na fajnym mężczyznie ;).
Smacznego!





5 komentarzy:

  1. może się skuszę kiedyś na krewetki ;p

    http://majlena-fashion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam krewetek i jakoś mnie nie kusiło, zeby ich spróbować, ale ten przepis jest bardzo smakowity i chyba spróbuję je przyrządzić :D

    zapraszam również do mnie: www.mondiecocarde.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. mm, ciekawy przepis, takich jeszcze nie robiłam, uwielbiam krewetki w każdej postaci :) w sensie smaku ?! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jedno z ulubionych dań mojego męża i moje również. My do krewetek zawsze przygotowujemy sałatkę z mixu sałat i mango.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam krewetki, a te wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także